Tunnistatko mitä koronkiskonta on?

Kiskontaa tämäkin

Kiskontaa tämäkin. Flickr: stevendepolo

Koronkiskonnasta puhutaan usein, mutta sen tunnistaminen ei ole niin yksinkertaista. Asuntolainoja ei pidetä kiskontana vaikka saatat maksaa korkoja 100% eli yhtä paljon kuin lainasumma on. Yleisesti koronkiskonnalla tarkoitetaan kohtuuttoman koron perimistä lainasta. Käyn tässä jutussa läpi tuntomerkkejä, joista voit päätellä onko tarjottu laina koronkiskontaa.

Todellinen vuosikorko on korkea

Tässä totean taas ettei ole olemassa yksiselitteistä rajaa missä vaiheessa lainan korko muuttuu kiskonnaksi. Tällä hetkellä voidaan sanoa että esimerkiksi 20% ylittävä korko on kallis ja kolminumeroiset korot ovat kiskontaa. Pikavipeissä on aina erittäin korkea korko johtuen lyhyestä laina-ajasta.

Vaikka 125€ maksaminen 100€ lainasta kuukauden päästä ei kuulosta kovin pahalta, se tarkoittaa kuitenkin yli 300% vuosikorkoa!

Todellista vuosikorkoa ei kerrota

Laki velvoittaa ilmoittamaan todellisen vuosikoron lainan ottamisen yhteydessä. Avoimesti ja rehellisesti toimivat luoton tarjoajat ilmoittavat viitteellisen arvioidun vuosikoron jo ennen sopimuksen tekemistä. Jos todellinen vuosikorko on piilotettu sopimustekstien sekaan, se on erittäin varmasti sinulle epäedullinen.

Sopimustietoja ei löydy

Mikäli et löydä helpolla luotontarjoajan sopimustietoja, voit olla varma että ne eivät ole edulliset sinun kannaltasi. Laki määrittää että ehdot tulee toimittaa kuluttajalle ennen sopimuksen tekoa, joten tässä on kyseessä selkeä rikkomus.

Itse sopimusteksti ei yleensä ole maailman helppolukuisinta johtuen niissä käytettävästä lakikielestä. Hyvään luottokäytäntöön kuuluu että sopimuksen tärkeimmät kohdat selostetaan asiakkaalle tai tarjotaan niistä tiivistelmä.

Lainaehtoja voidaan muuttaa yllättäen

Normaaliin lainasopimukseen kuuluu koron muuttuminen ajan kuluessa. Asuntolainat on sidottu markkinakorkoihin, jotka muuttuvat päivittäin. Oman lainasi korko muuttuu aina viitekoron pituuden mukaan tarkistuspäivänä.

Mutta jos lainaehdot mahdollistavat suuren koron noston ilman hyvin perusteltua syytä (markkinakorot nousseet), toimii tämä aina sinua vastaan. Vai oletko kuullut lainasta jonka korko on puolitettu yhtäkkiä? Lainaehtojen tarkka lukeminen auttaa sivuuttamaan epäilyttävät diilit.

Laina on tuntemattomalta

Miksi tuntematon lainaisi sinulle? Tai miksi lainaisit itse ennestään tuntemattomalta rahaa? Tuntemattomalta lainaaminen ei sinällään tarkoita että laina olisi koronkiskontaa. Kuitenkin on erittäin suositeltavaa että osapuolet ottavat hieman selvää toistensa taustoista ennen sopimuksen tekemistä. Ehdottoman tärkeää on kirjallisen sopimuksen tekeminen. Olen kirjoittanut aiemmin ohjeita korottoman lainasopimuksen tekemiseen, sieltä voit katsoa mitä tietoja sopimukseen tarvitaan.

Lainaaja tarjoaa sinulle turvallisen tavan lainata aiemmin tuntemattomien ihmisten kesken, koska me tarkistamme kaikkien lainaajien luotto- ja henkilötiedot. Näin voit varmistua että rahasi ovat mahdollisimman turvassa.

 

Leave a Reply