Tuore tutkimus lupaa vertaislainaukselle valoisaa tulevaisuutta

Federal Reserve Bank of Clevelandin tuore tutkimus povaa vertaislainauksen kasvun jatkuvan, perinteisten lainaratkaisujen vähetessä. Tutkimuksen mukaan vertaislainaus voi tulevaisuudessa täyttää luottokorttilainojen ja pankin myöntämien lainojen välille jäävän kuilun.

Fed-logo

Listatessaan syitä vertaislainauksen kasvun taustalla, tutkimus korostaa vertaislainauksen mahdollisuutta parantaa lyhyen luottohistorian omaavien henkilöiden lainan saantia. Lisäksi vertaislainaus antaa kuluttajalle mahdollisuuden yhdistää ja lyhentää lainojaan pienemmällä korolla, kuin mikä olisi mahdollista perinteisten luottolaitosten kautta.

 

“Vertaislainapalvelut käyttävät luottoluokituksen perustana muun muassa lainanhakijan tuloja, maksuhistoriaa ja työsuhteen muotoa. Tämän seurauksena vertaislainaus voi parantaa niiden henkilöiden mahdollisuuksia saada lainaa, joilta pankki on evännyt mahdollisuuden lainaan lyhyen luottohistorian takia, vaikka heidän luottoluokituksensa ovat muutoin riittävän korkeat. Huomattava määrä ihmisiä kuuluu tähän ryhmään.”

– Federal Reserve Bank of Cleveland

 

Yhdysvaltalaisen Lending Clubin mukaan valtaosa vertaislainoista käytetään korkeakorkoisten luottokorttivelkojen lyhentämiseen. Yrityksen mukaan peräti 83 prosenttia vertaislainoista hyödynnetään tähän tarkoitukseen. Tutkimuksen mukaan tämä saattaa selittyä sillä, että vertaislainojen korot ovat olleet luottokorttilainojen korkoja alhaisemmat vuodesta 2010. Alhaisin korko ei kuitenkaan ole mahdollinen kaikille käyttäjille, korkoprosentin määräytyessä kunkin hakemuksen sisältämän luottotappioriskin pohjalta.

Turkimus osoittaa vertaislainojen pärjäävän vertailussa pankkien tarjoamien lainoille yhtä hyvin, ellei paremminkin. Vuosina 2010-2014 vertaislainaoista keskimäärin 3,2 prosenttia oli erääntynyt. Pankkien myöntämissä lainoissa vastaava luku oli samana aikana 3,7 prosentia. Vertaislainaus alkoi yksityishenkilöiden välisenä rahanlainauksena, mutta palvelun vallatessa yhä suurempaa jalansijaa, mukaan ovat lähteneet myös suuremmat rahoituslaitokset.

Voit lukea tutkimuksen kokonaisuudessaan täältä.

 

12 Responses to “ Tuore tutkimus lupaa vertaislainaukselle valoisaa tulevaisuutta ”

  1. PankkiiriAnkka sanoo:

    Hei,

    Miksi ette tee kunnollisia tilastoja?
    Bondorassa tilastot ovat niin hyviä, että niistä voi lukiomatikalla jo laskea hyvin tuotto-odotukset itsekin.
    Faktat on kuitenkin niitä, jotka saavat tämän Teidän palvelunne liitoon, jos ne faktat ovat teidän puolellanne. Bondorassa on esimerkiksi tilanne, jossa rahan saaminen sijoituksiin on ongelmallista, koska sijoittajia on niin paljon ja rahaa on tarjolla niin paljon sijoituksiin.
    Tämä mielestäni johtuu siitä, että heillä kuka tahansa sijoittaja voi itse laskea millaista tuottoa saa. Suosittelen, että esim. Tuomas Talola, liitytte Bondoraan ja tutustutte heidän systeemeihin ja implementoitte niitä samoja vahvuuksia tännekin.
    Minulla on kohtalaisen huonosti hajautettu salkku ja se on mielestäni huonotuottoinen, minua kiinnostaa esim. raaka data, josta voin laskea eri skenaariot, sekä plussana on myös tilasto perinnästä (joka tuntuu toimivan ihan ok – toki sitäkin saa parantaa vielä – mutta sieltä nyt tulee suorituksia kuitenkin kun jaksaa odotella).
    Perintään menevä laina on aina sitä roskalainaluokkaa, jossa on periaatteessa iso riski luottotappiolle, joten tämän kierteen pysäyttäminen aikaisessa vaiheessa lainaajalle on oleellista myös sijoittajan kannalta.

  2. PankkiiriAnkka sanoo:

    Mielestäni, jos Teillä saa positiivisen tuoton, niin ei ole mitään syytä piilotella tilastodataa – päinvastoin.

  3. Mikko sanoo:

    Roope-setä puhuu asiaa. Toimintaa on kuitenkin harjoitettu vuodesta 2010 asti, joten kysymys ei voi enää olla siitä, etteikö dataa olisi jo kertynyt riittävästi. Ottakaa mallia Bondorasta / palkatkaa joku tilastotieteen opiskelija tekemään statistiikkaa tai jakakaa tiedot raakadatana, niin kyllä niitä nopeasti hyödynnetään.

    Allekirjoittaneella on sama ongelma kuin vanhalla visukintulla. Oma salkku näyttää vahvasti punaista, mutta itsellläni olisi kuitenkin mielenkiintoa kasvattaa positiota Lainaaja.fi palvelussa, mikäli voisin olla varma, että tuotto-odotus jatkossa olisi positiivista. Minustakaan teillä ei ole mitään syytä olla julkaisematta tarkempaa tilastoa, jos näin todella on.

    Vai voisiko Tuomas hieman avata, että miksi vieläkään ei ole tarjolla kunnon tilastoja, koska se on kuitenkin kaiken A ja O, jos haluatte lisää sijoittajia tähän leikkiin mukaan?

  4. admin sanoo:

    Mitä haluaisitte nähdä tilastoissa? Olemme sisäisesti laskeneet lainojen kassavirroille sisäisen korkokannan tuottolaskelmaa. Siinä on laskettu yhteen saadut tuotot ja vähennetty arvioidut tappiot. Tällä hetkellä selvitämme miten trimmata aineistosta pois ”ylisuuret” tuotot, toimivan metodin löytymisen jälkeen tulemme julkaisemaan nuo tiedot.

    Pyydän myös että hillitsette muiden alan toimijoiden mainostusta. Keskustelua voi käydä, mutta tämä on väärä paikka tuoda mainoksia läpi. Sama koskee myös muiden haukkumista.

  5. PankkiiriAnkka sanoo:

    Kaiken saman, mitä virolaisessa vertaislainayhtiössä.
    Tarkoitus ei ole mainostaa vaan saada aikaan Lainaajassa pakko tuotekehitykselle vertailun kautta.
    Te itse täällä viittaatte paljon Lending clubiin joka toki on iso yritys ja sikäli vertailukelpoinen, mutta monelle meistä varmasti on tuttu tuo etelänaapuri ja siellä tällä hetkellä homma toimii todella hyvin – ja pakkohan heidän on jotain tehdä oikein, kun hyviin lainoihin on minullakin viikkojen jonot robotissa.
    Ehkä tämän Lainaajan toiminnan kehittäminen kannattaisi aloittaa siitä, että vie kaiken ko. yhtiön tasolle ja sitten alkaa viemään asioita vielä sen yli, niin että Lainaajasta tulee Euroopan johtava vertaislainavälittäjä.
    Itsellenihän ei ole mitään sitä vastaan, että täältä saisi hyvälaatuisia sijoituksia houkuttelevalla tuotolla. 🙂 Päinvastoin, olen hyvinkin kiinnostunut sellaisesta.
    Kun homma on kunnossa, niin kyllä Suomessa rahaa riittää ja jos raha meinaa loppua kesken, niin annetaan keskuspankin painaa lisää.
    Rahaa ei kuitenkaan riitä huonoihin sijoituksiin.

    Näkisin järkevänä enemmän tätä sosiaalista puolta korostaa noissa tilastoissa – eli esim. se raakadata olisi esillä kuten eräässä kilpailijassa ja sitten Teidän johtopäätökset ja vielä avointa keskustelua/kritiikkiä ko. johtopäätöksistä, niin silloin niitä voidaan parantaa. Varmasti meissä sijoittajissa on tilastoharrastuneisuutta (allekirjoittanut esim. pääaineena taloustiede ja sivussa tilastot ja matikka) ja moni meistä on käynyt lukion, niin sieltä on perus-tilastoanalyysit helppo tehdä.

    Mitä tarkoittaa ylisuuret tuotot? Miten näissä vertaislainoissa sellainen on mahdollista?
    Koska Suomen laki rajoittaa korkotasoa, niin kannattaa tiukentaa samalla seulaa jatkuvasti myös luokittelemattomiin hakemuksiin (se on merkkinä siitä, että moni luokittelematon on niin vajaasti sijoitettu). Kannattaa siis hyväksyä vain sen verran hakemuksia, että hakemukset ovat melko turvallisia ja antaa siten myös hyville hakemuksille tilaa täyttyä. Tällä hetkellä ainakin se tilanne.

    Suosittelen edelleen Tuomakselle jäsenyyttä virolaisessa yhtiössä ja testaamassa sitä – saatte hyvät tuotot ja samalla ehkä ajatuksia kuinka tehdä tästä ensin yhtä hyvä ja sen jälkeen parempi paikka sijoittajille ja lainaajille. 🙂

    Tsemppiä kehitystyöhön!

  6. Tapio sanoo:

    Tuomas esitti hyvän kysymyksen, millaisia tilastoja me sijoittajat sitten haluaisimme nähdä. Jos tarkastellaan asiaa hieman korkemalla tasolla, niin haluaisin nähdä sellaisia tilastoja, jotka saisivat minut uskomaan toiminnan kannattavuuteen ja positiiviseen kassavirtaan. Jos lähdetään pureutumaan asiaan hieman syvemmälle, niin itse ainakin kaipaisin todellisia numeroita ja lukuja oikeasta elämästä.

    Paljonko lainoja euroissa on myönnetty vuonna 2011, 2012 ja 2013?
    Kuinka paljon euroissa vuonna 2011, 2012 ja 2013 myönnetyistä lainoista on tällä hetkellä perinnässä?

    Näiden kuuden luvun perusteella uskoisin ainakin itse pystyväni paremmin arvioimaan mahdollista tuotto / riskitasoa. Itse en ole mikään tilastonörtti tai SQL-guru, mutta käsittääkseni tuollaiset numerot varmaankin saa halutessaan aika helposti kaivettua esille teidän aineistosta.

    Kaikkein parasta tietenkin olisi – siihen asti että saatte sivuille reaaliaikaista dataa – jos Tuomas jaksaisi raapustaa meille sellaisen muutaman sivun PowerPoint esityksen, mihin olisi kaivettu vaikka käsin teidän aineistoista erilaisia skenaarioita sijoituksille.

    Mitä taas tulee tähän muuhun osioon, niin en ainakaan itse koe että täällä ketään olisi suoranaisesti mainostanut muita toimioita. Minusta ainakin on ihan luonnollista, että ihmiset vertaava eri palveluja keskenään. Fakta kuitenkin on, että esim. näiden tilastojen osalta eräällä toisella toimijalla on huomattavasti paremmin dataa tarjolla. Minusta Lainaaja.fi palvelussa on potentiaali. Paljonkin. Mutta vastaavasti on myös asioita, jotka vaativat vielä hiomista. Joten ottakaa nämä valitukset mielummin ilmaisina kehitysideoina 🙂

    Esim. tuo Lainatili vaikuttaa ihan pätevältä tuotteelta (kyllä, tuollaista ei esim. ole teidän B:lla alkavalla kilpailijalla ja siitä siis pisteet teille!) kun siihen hiukan enemmän pureutuu, mutta väitän että se ei todellakaan ole avautunut ihan kaikille.

  7. admin sanoo:

    Kiitos kommentista, jotain tuollaista voimme julkistaa – toivottavasti piakkoin.

  8. admin sanoo:

    Kiitos mietitystä palautteesta. Jotain raakadataa voidaan julkaista, kunhan ensin selvitetään ettei siinä rikota yksityisyydensuojaa. Tuo aspekti voi olla hankala omien käyttöehtojemme osalta.

    Ylisuuri tuotto tarkoittaa laskennallista sisäistä korkokantaa (XIRR), jossa tuottoprosentti nousee useisiin satoihin. Tällainen tapaus tulee esimerkiksi kun maksetaan edellinen lasku myöhässä ja heti perään tuleva lasku ylimääräisenä lyhennyksenä. Lyhyen välin johdosta korko näyttäisi erittäin korkealta, mikä antaa liian korkean tuottolukeman verrattuna varsinaiseen pääoman tuottoon.

  9. PankkiiriAnkka sanoo:

    Tuolla mainitsemallanne ylisuurella tuotolla ei ole merkitystä.
    Ehkä salkussa jossa on se yksi Bullin laina, joka maksaa takaisin säntillisesti ja saattaa tehdä ylimääräisen lyhennyksen aina silloin tällöin tuo XIRR saattaa vääristyä. Kuitenkin kun lainoja on enemmän, niin tuollaiset muutamat eurot häviävät taustakohinaan.
    Tuon mainitsemanne ”ongelman” voi laittaa huomioksi jokaiselle sijoittajalle, että huomioi tuon vääristymän.

    Mielestäni nimimerkki, jonka jokainen antaa, voi olla sellainen jonka voi julkaista molemmille osapuolille. Vaikka nimimerkki sisältääkin esim. oikean nimen, niin se on sitten sen nimimerkin valitsijan tietoinen valinta.

  10. admin sanoo:

    Kyllä sillä on erittäin suuri merkitys, sisäinen korkokaava kun huomioi maksupäivien eron ja koron osuuden. Tämä johtaa monissa tapauksissa +100% tuloksiin, jotka ovat sinällään oikein, mutta antavat hieman väärän kuvan todellisesta tuotosta. Nämä ovat arvoja, jotka me tulemme trimmaamaan.

  11. JussiBoy sanoo:

    Että on hyvä keskustelu, varsinkin Lainaaja.fi:n kannalta, koska jotenkin tuntuu, ettei siellä olla ihan ajan tasalla sen suhteen, mitä sijoittajamaailma tarvitsee.

    Itse olen toiminut sijoittajana muutaman kymmenen vuotta pörssissä ja asuntosijoittamisessa ja jokainen positio on aina perustunut siihen, että olen saanut riittävästi tietoa kohteesta.

    Kaikki tiedon pihtaaminen herättää heti epäilyksiä! Kun ajattelee Lainaajan kuluttajamarkkinaa, siis sitä johon he toivovat meidän sijoittajien sijoittavan, se, jos mikä tarvitsee tietoa epäilysten poistamiseksi.

    Monella pienlainanmyöntäjällä hakemusten hylkäysprosentti on n. 60%, joten lainanhakijoiden joukossa on todella paljon onneaan kokeilevia. Ja kiitos pikavippien saaman jukisuuden, vaikkakin oli lähes täysin väärillä peusteilla, ala tarvitsee luottamuksen rakentamista. Siihen fakta on faktaa, ja selitykset selityksiä!

    Kilpailijoistanne ainakin yksi on pörssiyhtiö, jonka sivusto pullistelee tietoa: ei voi kun ihailla, miten he sillä pystyvät vakuuttamaan omaa erinomaisuuttaan sijoittajille . Tällä markkinalla fakta on faktaa ja sitä esittävät hyvin tai aika hyvin menestyvät yhtiöt.

  12. Vertaislaina sanoo:

    Vertaislainaus on hyvä rahoitustapa, jos sekä lainanantaja että lainaaja ymmärtää mistä on kyse ja mikä luottotappioriski lainanantajalla on.

Leave a Reply